Историјат

Манастир Свете Тројице налази се у Бјелим Водама, на падинама брда Немић, код Љубовије, на око 400 метара изнад реке Дрине.

Ово је нови манастир, кога је уз благослов епископа Шабачког, господина Лаврентија, саградио ктитор Карађорђе Ристановић са супругом и шесторо деце. Манастир је подигнут на његовом породичном имању око гробова његових уснулих родитеља Косте и Божане и мале сестре Виде. За свој несебичан рад Карађорђе је од стране СПЦ одликован орденом Светог Саве.

Изузетно леп иконостас израдио је господин Љубан Марић из села Богатић код Лелића. Иконе на иконостасу и фреске у олтару дело су академског сликара Видоја Туцаковића из Новог сада.

Манастир је заживео у децембру 2005. године доласком јеромонаха Серафима (Петковића) за настојатеља манастира и од тада се одржавају редовна богослужења и број монаха и искушеника у братству се повећава.

У почетку потпуно непознат, данас манастир већ има своје сталне посетиоце, који са лакоћом прелазе и 200 до 300 километара да би присуствовали светим литургијама и духовно се исповедили код оца Серафима.

Манастир поседује покров са моштију Свете Петке добијен на дар од његове Светости Румунског патријарха Данила. Главна манастирска слава су друге Тројице а друга слава је Света Петка 14/27 октобар.

Манастир има изузетно леп положај са предивним погледом на реку Дрину и планине Републике Српске, необично чист ваздух и веома квалитетну и лековиту воду по којој је село и добило име.

Ово је право место за духовни живот и усрдну молитву.